Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Συνειδητή ή όχι η αποχή των πολιτών;

Ψήφος ή παραλία; Αυτό ήταν το δίλημμα που τέθηκε στους ψηφοφόρους σχετικά με τις Ευρωεκλογές. Μέσα σε ένα κλίμα απαξίωσης για την κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή, στις 7 Ιουνίου 2009 οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να οδηγηθούν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τους πολιτικούς που θέλουν να τους αντιπροσωπεύουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες νίκησε η αποχή, γεγονός που συνέβη και στην Ελλάδα.
Η μάχη των εκλογών ανέδειξε νικητή το Σοσιαλιστικό κόμμα (Πα.Σο.Κ) με 36,7% και οκτώ έδρες και δεύτερη την Νέα Δημοκρατία με 32,3% που κατέλαβε επίσης οκτώ έδρες. Αίσθηση προκάλεσε η άνοδος των μικρών κομμάτων καθώς και η τεράστια αποχή των Ελλήνων πολιτών. Στις εκλογές αυτές καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε εκλογική διαδικασία από την μεταπολίτευση (47,4 %). Πολλές θεωρίες διατυπώθηκαν που προσπάθησαν να εξηγήσουν τους πραγματικούς λόγους σχετικά με το γιατί οι πολίτες επέλεξαν την αποχή. Φταίει το γεγονός ότι οι εκλογές συνέπεσαν με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος; Μήπως οι πολίτες έχουν κουραστεί πλέον από τις απραγματοποίητες υποσχέσεις των πολιτικών. Η αποχή ήταν συνειδητή ή απλά προτίμησαν την παραλία; Τι από όλα αυτά ισχύει; Αυτά είναι ερωτήματα που βασανίζουν ακόμα και τους ίδιους τους πολιτικούς που προσπαθούν να καταλάβουν τι έφτιαξε…
Το γεγονός ότι υπάρχει μια στροφή προς τα ακροδεξιά κόμματα επιβεβαιώθηκε πλήρως σ αυτές τις εκλογές. Κάτι τέτοιο συνέβηκε και στην Ελλάδα αφού υπήρχε άνοδος του ΛΑ.Ο.Σ, του κ. Καρατζαφέρη. Αυτό που οδήγησε τον κόσμο προς το συγκεκριμένο κόμμα είναι μάλλον η διατύπωση ξεκάθαρων θέσεων εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα κόμματα που δεν καταστούσαν σαφές αυτό που υποστήριζαν. Τα κόμματα της Αριστεράς παρέμειναν στάσιμα με μία μικρή πτώση του ΚΚΕ κατά 1%. Η αποχή όμως σε τι οφείλεται; Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη τάση παθητικοποίησης των πολιτών. Αδιαφορούν για τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας και μια έντονη δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Είναι αναμφισβήτητο ότι παρά το τριήμερο και τον πρώιμο «μινι-καύσωνα», ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αδιαφόρησε για τις εκλογές στέλνοντας ένα απαξιωτικό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του. Αγανακτισμένοι πλέον από την μη υλοποίηση των υποσχέσεων των πολιτικών με στόχο να βελτιωθεί και να εξυγιανθεί η ζωή όλης της χώρας, οι πολίτες αρνήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες.. Θα συνέβαινε όμως το ίδιο αν στη θέση των Ευρωεκλογών ήταν οι εθνικές εκλογές; Μήπως τότε θα ένιωθαν πιο υποχρεωμένοι οι πολίτες; Είναι καιρός πλέον να αφήσουν τις προσωπικές διαμάχες οι πολιτικοί ηγέτες και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και να συμπεριφερθούνε πολιτικά. Ο κόσμος έχει κουραστεί πλέον από την αδιαφορία των κομμάτων και αυτό έγινε αισθητό με την αποχή στις ευρωεκλογές που άγγιξε σχεδόν το 50%.
Η Νέα Δημοκρατία μετά την ήττα της θα πρέπει να αναθεωρήσει μερικές από τις θέσεις της. Να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, την Υγεία και κυρίως στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα προκειμένου να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της. Θα προχωρήσει όμως σε ουσιαστικές αλλαγές ή θα εξακολουθήσει να ασκεί την ίδια πολιτική, που δεν ευχαριστεί κανέναν παρά μόνο τους υπουργούς της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου