Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Debate:Δημόσιος διάλογος ή μια αποστειρωμένη διαδικασία

Άραγε το Debate είναι ένα μέσο που συμβάλλει στην προώθηση του δημόσιου διαλόγου; Είναι μια διαδικασία που εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτο το χαρακτήρα της στο πέρασμα του χρόνου; Αυτά είναι ερωτήματα που έχουν τη δύναμη να βασανίσουν ακόμα και τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι ανησυχίες της κοινής γνώμης για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την πολιτική διαδικασία. Στις 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το debate για τις Ευρωεκλογές…η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διεξάγει debate..Οι λόγοι της απόφασης αυτής είναι άγνωστοι και μάλλον έτσι θα μείνουν…
Είναι γεγονός ότι ο θεσμός του debate έχει αλλάξει μορφή και περιεχόμενο. Είναι διαφορετικός από όταν γεννήθηκε η ιδέα ενός δημοσίου διαλόγου στην Αμερική. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει μετουσιωθεί. Το debate δεν γινόταν να μείνει έξω απ’ αυτήν την αλλαγή. Είναι εμφανές ότι δεν έχει την ίδια ισχύ. Ούτε ο προορισμός του είναι πλέον ο ίδιος. Στο επίκεντρο της συμμετοχής όλων των συμμετεχόντων είναι η διεξαγωγή debate υψηλού επιπέδου. Οι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν αγωνιωδώς να προβάλλουν το έργο και τους στόχους που σκοπεύουν να υλοποιήσουν μετά την εκλογή τους. Τα debate είναι ένα μέσο κατάλληλο για να προωθήσουν τα κόμματα τις μεταρρυθμίσεις που οραματίζονται. Τα οράματα που υποστηρίζουν τις περισσότερες φορές, ωστόσο, είναι ακραία, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές καταλήγουν να μην πραγματοποιούνται.
Στην Ελλάδα το debate φαίνεται να έχει διαφορετικό ρόλο σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού. Όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι προστίθενται και διατηρούν ένα δευτερεύοντα ρόλο, καταβάλλοντας προσπάθειες να είναι περισσότερο επιθετικοί όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Οι πολιτικοί αρκούνται στο να κρύβονται πίσω από την τυπική διαδικασία που το debate απαιτεί. Όλος ο θεσμός φαίνεται ότι είναι απλά ένας διαρκής ανταγωνισμός μεταξύ των αρχηγών, προκειμένου να προβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα και να υποστηρίξουν τις δικές του θέσεις. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό και δεν οδηγεί πουθενά. Το κοινό θέλει να ακούσει πράγματα ουσιώδη και όχι μια επανάληψη των όσων είχαν ακουστεί στις προηγούμενες εκλογές. Ζητά να έχει το debate περιεχόμενο και να μην είναι απλά άλλη μία αποστειρωμένη διαδικασία.
Η δύναμη της τηλεόρασης είναι μεγάλη. Χρησιμοποιείται το πιο δημοφιλές μέσο προκειμένου να πεισθούν εκατομμύρια ανθρώπων να πάρουν θέση στο δημόσιο διάλογο και να συμμετέχουν ενεργά στα πολιτικά πράγματα του τόπου τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η τηλεόραση είναι το μέσο που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις των πολιτών. Οι πολιτικοί πρέπει να επιδείξουν ότι είναι δεινοί χειριστές του λόγου, με στόχο να πείσουν τους αποκαρδιωμένους πολίτες να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να εμπιστευθούν τους πολιτικούς της χώρας. Αυτός είναι και ένας από τους κυριότερους στόχους του debate.
Κλείνοντας, σχεδόν καθολική είναι πλέον η άποψη ότι ο θεσμός του debate δεν βοηθάει πουθενά. Δεν έχει προσφέρει κανένα όφελος στους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι μια βαρετή διαδικασία που εξυπηρετεί μόνο το χώρο της θεαματικότητας και δεν καταλήγει σε κανένα ουσιώδες συμπέρασμα. Είναι καιρός να αλλάξει αυτή η διαδικασία. Να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να συμμετέχουν και οι ίδιοι. Να απευθύνουν τα δικά τους ερωτήματα, αφού άλλωστε είναι και οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Τελικά το debate ωφελεί ή όχι τους πολιτικούς αρχηγούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου